|
|
|
»
Stiri » Modalitati de preparare a ceaiului in China si cateva reguli de baza

Modalitati de preparare a ceaiului in China si cateva reguli de baza

”Ceremonia ceaiului” a fost prezentata in cadrul programului de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. In aprilie si mai, Restaurantul partener al proiectului a fost Nan Jing.
 
Modul de preparare si servire a ceaiului in China a fost prezentat de catre reprezentantii Institutului Confucius Bucuresti, la Restaurantul Nan Jing, in cadrul Petrecerii chinezesti ce a incheiat perioada de promovare a bucatariei si culturii chinezesti.
 
 

3 Modalitati de preparare a ceaiului in China


Spre deosebire de Japonia, unde Ceremonia Ceaiului se axeaza pe atmosfera, in China se pune accentul pe prepararea produsului.
 
In functie de tipul de ceai folosit, pentru prepararea ceaiului chinezesc se poate utiliza un gaiwan, un ceainic din lut yixing (ceramica nesmaltuita) sau o colba de ceai.

Metoda Gaiwan


Prepararea ceaiului in Gaiwan (gaiwan= un bol mic de portelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul) este o metoda traditionala si universala de pregatire.
Cu ajutorul gaiwan-ului se poate prepara orice tip de ceai verde, alb sau pu-er, dar metoda se foloseste in special pentru ceaiurile Oolong.
Pentru a prepara ceaiul in gaiwan se folosesc urmatoarele ustensile: Gaiwan, un ceainic deschis, o strecuratoare speciala, cupe sau cesti mici, un cleste sau o lingura de lemn pentru frunze.
Volum unui Gaiwan  este de obicei 100 - 120 ml iar catitatea de ceai folosita este 5 g.

Etapele prepararii:

Clatirea cestii cu apa fierbinte – acesta etapa pregateste recipientul in care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic si practice, deoarece apa fierbinte incalzeste ceasca si o curate.
1-2 lingurite de ceai sunt sunt luate cu un cleste sau o lingura de lemn, speciala si adaugate imediat dupa clatirea cestii, inainte ca aceasta sa se raceasca.
Inaintea infuzarii, frunzele sunt inmuiate cu cateva picaturi de apa fierbinte, eliberandu-se aroma ceaiului, ce trebuie adulmecata inaintea adaugarii restului de apa; alta modalitate de inmuiere este turnarea apei fiebinti si scurgerea ei imediat dupa aceea;
Infuzarea – pentru aceasta etapa este preferabila apa de izvor cu un continut potrivit de minerale; temperatura apei la care se infuzeaza ceaiul difera, in functie de tipul de ceai:
-         pentru ceaiul verde: temperatura apei trebuie sa fie sub punctul de fierbere; cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat mai mult creste aroma ceaiului
-          ceaiul oolong se recomanda a fi infuzat 3 minute la 80 de grade Celsius;
-          ceaiul negru se infuzeaza 3 minute la 85 de grade Celsius;
-          ceaiul pu-erh: se foloseste apa la 100 de grade Celsius, lasand la infuzat intre 3 si 5 minute.
Dupa ce infuzia este gata, se acopera cu capacul; se ridica ”gaiwanul” cu mana stanga, apuncand farfurioara; se trece in mana dreapta si se toarna intr-o carafa mica, miscand usor pozitia capacului si tinand ”gaiwanul” cu degetul mare plasat pe capac si restul degetelor sustinand farfuria.
Daca frunzele sunt intregi si de buna calitate, se mai pot realiza inca 2 infuzari, imediat dupa prima.
 

Metoda Gongfu


Gongfu inseamna „indemanare si grija” sau „sa faci lucrurile bine”.
Metoda Gongfu este utilizata in special pentru ceaiurile verzi si maronii.
In metoda clasica se utilizeaza un ceainic mic, de preferat unul in stilul Yixing, cesti mici de marimea unui degetar, pensete de bambus, o scafa de bambus si o tava cu canale de scurgere. Totul in Gongfu este mic si delicat, relevand eleganta ceaiului pe care il promoveaza.
Este o modalitate traditionala de preparare a ceaiului ce dateaza din aceeasi perioada ca si metoda Gaiwan.
Ceainicele Yixing originale sunt facute din argila nisipoasa descoperita aproape de orasul Yixing din provincia Jiangsu. Au forme si marimi variate nefiind emailate. Interiorul poros al unui ceainic neemailat este uscat de repetatele infuzii cu frunze de ceai si nu necesita curatare.

Etapele prepararii:

Mai intai se toarna apa fierbinte din ulcior peste cesti si ceainic pentru a le clati si incalzi.
Se umplu doua treimi din ceainic cu frunze si se adauga apa fiebinte peste ele. Imediat se scurge apa pentru a pastra aroma frunzelor.
Se umple din nou ceainicul cu apa si se inlocuieste capacul.
Se toarna din nou apa fiarta peste capacul ceainicului si se lasa ceaiul sa se odihneasca cateva minute. (Aceasta infuzie are cea mai puternica aroma).
In aceasta metoda de preparare se pot utiliza doua seturi de cesti: ceaiul este turnat in prima ceasca si apoi din prima este turnat in a doua.
Fiecare ceasca trebuie sa contina infuzie la fel de tare, de aceea se umplu cestile doar pe jumatate la inceput (de obicei de la stanga la dreapta, si apoi de la dreapta la stanga)
A doua infuzie dureaza putin mai mult decat prima. Are o aroma mai slaba dar mai multa savoare.
Infuziile urmatoare vor fi mai lungi.
Unele ceaiuri pot avea si patru sau cinci infuzii, sau chiar mai multe.

Metoda prepararii in colba


Colba pentru ceai reprezinta un dispozitiv simplu, ieftin si functional, care a aparut recent in China.
 
Colba pentru ceai este formata din doi cilindri din sticla, unul extern si altul intern. Cilindrul dininterior are orificii mici prin care infuzia de ceai se varsa in cilindrul exterior. Ea combina functiile ale gaiwan-ului, ceainicului deschis si sita.
 
Atunci cand se prepara ceaiul intr-o colba, este nevoie doar de cupe mici pentru ceai.
 
Cilindrul interior va fi umplut cu 5 grame de ceai. In continuare se urmeaza aceiasi pasi ca la prepararea infuziei in Gaiwan.
 
In loc de colba se poate folosi un pahar cilindric inalt dar in acest caz trebuie folosita o sita pentru separarea frunzelor.

Tipuri de ceai chinezesc

In functie de gradul de procesare a frunzelor plantei “camellia sinesis”, exista 5 categorii de ceai: negru (fermentat integral), oolong (fermentat partial), verde (nefermentat), alb (nefermentat, cu frunzele culese mai devreme de la plante tinere), Pu-erh (vestejit si oxidat).
 
Un alt tip de ceai apreciat de chinezi este ceaiul galben (o categorie individuala de ceai); este un ceai rar din cauza procesului elaborat de obtinere.
 

Modalitati de preparare a ceaiului in China


Spre deosebire de Japonia, unde Ceremonia Ceaiului se axeaza pe crearea unei atmosfere relaxante, in China se pune accentul pe prepararea produsului.
 
In functie de tipul de ceai folosit, pentru prepararea ceaiului chinezesc se poate utiliza un Gaiwan, o colba de ceai sau un ceainic din lut Yixing (detalii in materialul anexat).
 

Secretele prepararii ceaiului chinezesc


Inainte de a incepe prepararea ceaiului trebuie clatite toate accesoriile de ceai cu apa clocotita. Este in acelasi timp o traditie si incalzeste ustensilele ceea ce determina o infuzare mai buna si pastrarea temperaturii ceaiului pentru mai mult timp.
 
Vasul in care se prepara infuzia este foarte important. Vasele de argila semiporoasa sunt cele mai indicate deoarece aroma se simte din plin. Sunt recomandate, de asemenea, vasele din portelan, sticla si, in anumite cazuri, de metal. Servirea se face in cesti, in pahare sau  direct din vas (in cazul unui gaiwan).
 
O regula general valabila pentru prepararea ceaiului este ca nu se pune apa clocotita peste ceai si nici nu se fierb frunzele de ceai. Facand acest lucru riscati sa “il ardeti”, distrugand enzimele si elementele nutritive.
Cu cat temperatura apei de infuzare a ceaiului verde este mai scazuta (60 sau 50 grade Celsius), cu atat timpul de infuzare poate fi mai lung si aroma va fi mai puternica, fara ca ceaiul sadevina amar.
Indiferent de tipul de ceai preparat, prima infuzie de ceai nu se se bea ci se arunca deoarece este folosita pentru a spala frunzele de ceai care sunt prelucrate manual si pentru  a le elibera aromele.
Standarul chinezesc este sa se foloseasca 5 g de ceai pentru o singura preparare fiind un standard chinezesc.
Infuzarea ceaiului se realizeaza timp de maxim 2 minute. Daca se lasa ceaiul la infuzat un timp prea indelungat risca sa devina amar.
Pentru primele infuzii se foloseste un timp foarte scurt (cateva secunde) marind acest timp o data cu numarul infuziilor pentru a ajunge la 1-2 minute.
Ceaiul chinezesc trebuie servit doar din cupe mici. Prima infuzie de ceai proaspat preparat este foarte aromata si luminoasa. Dupa prima cupa de ceai bauta se face o mica pauza.
Ceaiul  de inalta calitate rezista intre 6 si 10 infuzii iar ceaiul Puer poate avea chiar mai multe infuzii.

Legendele ceaiului chinezesc


Ceaiul fiind foarte important pentru civilizatiile asiatice, exista numeroase legende despre descoperirea sa.
O legenda populara chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul in timp ce bea dintr-un bol cu apa fierbinte la umbra unui copac, in anul 2737 i.Hr. Cateva frunze s-au scuturat in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Shennong a sorbit din ceai fiind placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.