Savarina redescoperită: Baba al rum napoletano

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ingrediente: 

  • BABÀ
  • 5 g drojdie uscată activă
  • 2 linguri de lapte integral
  • 600 g făină 000 pentru prăjituri Arpis
  • 50 g zahăr tos
  • 12 ouă medii, reci, bătute ușor
  • 1 praf de sare
  • 200 g de unt, tăiat cubulețe, la temperatura camerei
  • ROM ȘI SIROP DE CITRICE
  • 2l apă
  • coaja de la 1 lămâie
  • coaja de la 1 portocală
  • 800 g de zahăr
  • 400 ml de rom
  • GLAZURĂ
  • 400 g dulceață de caise

Combinăm drojdia, laptele și 30 g de făină 000 pentru prăjituri Arpis până obținem o minge de aluat netedă. O așezăm într-un castron învelit cu folie alimentară și o lăsăm la crescut la loc călduț aproximativ 30 de minute sau până își dublează volumul. Punem făina 000 pentru prăjituri Arpis rămasă într-un mixer cu suport cu accesoriul cu paletă și adăugăm amestecul de drojdie, rulând la o viteză medie-mică. Adăugăm zahărul și ouăle și lăsăm mixerul să funcționeze aproximativ 20 de minute, până când aluatul devine elastic și începe să se desprindă de pe marginea vasului.

Schimbăm cu accesoriul cârlig pentru aluat. Pornim din nou mixerul și adăugăm sarea. Apoi adăugăm untul, câte un cub, până când aluatul pare moale și devine galben pal. Oprim mixerul, scoatem vasul și îl înfășurăm în folie alimentară. Lăsăm aluatul la crescut la loc cald timp de 3 ore.

În timp ce aluatul crește, facem siropul. Într-o oală se pune apa și se adaugă coaja de lămâie, cea de portocală și zahărul. Punem la foc mediu și aducem în punctul de fierbere. Odată ce zahărul s-a dizolvat, se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugăm romul. 

Ungem și tapetăm cu făină 000 pentru prăjituri Arpis formele, iar cuptorul îl preîncălzim la 180°C.

Din aluatul crescut, facem câte o minge în fiecare formă, de aproximativ 70 g fiecare. Le dăm la cuptor 30-35 de minute, până se coc maro-auriu. La 10 minute după ce le-am scos din cuptor, punem prăjiturile pe un grătar să se răcească.

În siropul făcut anterior, înmuiem fiecare babà folosind o pereche de clești și le întoarcem astfel încât să fie bine îmbibate pe toate părțile. 

La final, ungem babà cu dulceață de caise și servim cu frișcă.