Cozonac cu nucă ~ ca la noi în Maramureș

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ingrediente: 

  • 1 kg de făină 000 pentru cozonac Arpis
  • 500 ml de lapte
  • coajă de portocală și de lămâie
  • 6 gălbenușuri bătute cu puțină sare
  • 100 g de unt topit
  • 50 g de drojdie
  • esență de vanilie
  • 150 g de zahăr (100 de grame de zahăr pudră + 50 de grame de zahăr tos)
  • Pentru umplutura de nucă
  • 800 de grame de nucă măcinată
  • albușurile rămase
  • cacao (dacă doriți)
  • zahăr
  • esență de rom și esență de vanilie
  • magiun de prune – 1 borcan de 800 g

Peste jumătate din făină 000 pentru cozonac Arpis turnăm 400 de mililitri de lapte fierbinte și o lăsăm deoparte, acoperită cu un șervet. 

Facem maiaua cu restul de 100 de ml de lapte care a rămas (călduț, nu fierbinte) peste care adăugăm drojdia, zahărul tos și 1 lingură de făină 000 pentru cozonac Arpis.

Peste 15-minute adăugăm maiaua peste aluatul opărit, condimentăm cu zahărul pudră, esența de vanilie, coaja de portocală și de lămâie, untul topit și gălbenușurile de ou. Continuăm să frământăm bine, până când aluatul este legat.

Ungem un blat cu puțin ulei, astfel încât să nu se lipească aluatul, apoi îl frământăm și acolo. După ce am terminat frământarea, punem aluatul într-un vas și îl acoperim cu un șervet și îl lăsăm într-un loc cald, să dospească aproape 2-3 ore până își dublează volumul.

Pentru a crea umplutura de cacao adăugăm albușurile rămase peste nuca măcinată, pudra de cacao, zahăr după gust, esență de rom și de vanilie. Amestecăm compoziția foarte bine, până obținem o consistență uniformă. Pentru umplutura de nucă adăugăm zahărul și esența de rom și de vanilie peste nuca macinată. Mai putem condimenta cu scorțișoară, coajă de lămâie și de portocală, în funcție de preferințe.

Aluatul crescut îl împărțim în părți egale și facem 2 foi cu gem și nucă simplă, fără cacao. Întindem foaia de aluat, o ungem cu puțin magiun de prune, apoi completăm cu umplutura de nucă măcinată cu zahăr. Rulăm foaia de aluat, cât mai strâns, apoi sigilăm cu grijă capetele acestora.

Coacem cozonacii la cuptor, la o temperatură de 150-160 de grade Celsius cu ventilație și îi lăsăm să se coacă pentru 40-45 de minute. După ce am făcut testul cu scobitoarea, scotem cozonacii din cuptor și să se răcească încet, fără grabă.