|
|
|
»
Retete » Tasche cu pegmez

Tasche cu pegmez

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta ”Tasche cu pegmez” a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu, autor si proprietar al blogului culinar Retete ca la mama.

Ingrediente:
 
Aluat:
  • 2 oua
  • 200 de grame de faina de grau Arpis (+/- 1 lingura)
  • 1 praf de sare
Umplutura:
  • pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese)
Finisaj:
  • 100 de grame de pesmet
  • 30 de grame de unt sau ulei Arpis
  • 100 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • faina alba Arpis, pentru presarat
  • 1 albus de ou pentru lipit foile
  • smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit
Preparare:

Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina de grau Arpis si 1 praf de sare.
Aluatul se imparte in doua parti identice care se intind, pe planul de lucru presarat cu faina alba, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale.
Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza, cu un cutit sau cu rola de patiserie – fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. In fiecare patrat se aseaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut, se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.
 
Deasupra se aseaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina alba Arpis (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.
Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc. Cand apa da in clocot, se pun in oala taschele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra.
Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt sau ulei Arpis, pana ce primeste o culoare aurie. Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat.
Dupa ce s-au fiert, taschele se scurg de apa, se tavalesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).

Secretul bucatarului:

Dupa ce s-au ridicat la suprafata taschele, lasa-le sa fiarba in clocot pentru inca 2 minute; cine doreste pastele mai moi, poate sa le fiarba mai mult.