|
|
|
»
Retete » Sapte reguli de aur pentru coacerea unui aluat

Sapte reguli de aur pentru coacerea unui aluat

Lumea in general presupune ca gatitul mancarii si coacerea unei prajituri sunt activitati atat de apropiate incat necesita aceleasi deprinderi. Nimic mai departe de adevar. Cu exceptia faptului ca ambele se desfasoara in bucatarie si se folosesc ustensilele aferente, gatitul si coptul sunt pe deplin diferite. Gatitul cere multa intuitie si un gust format pentru selectionarea condimentelor potrivite. Ofera multa libertate bucatarului, ce se poate considera un veritabil artist. Coptul, pe de alta parte, se apropie mai degraba de chimie. Reteta trebuie urmata cu mare atentie si cantitatile de ingredient calculate la gram! Altfel, e posibil sa ne trezim cu un blat de consistenta plastilinei  sau de duritatea unei caramizi.  

 Drept urmare, prima si cea mai importanta regula este:

1. Urmeaza indeaproape reteta!

2. Selecteaza ingredientele
Faina: Consistenta prajiturii depinde in primul rand de faina folosita. De regula este vorba despre faina de uz general, daca reteta nu specifica altceva. Foloseste o cana pentru masuratori uscata si ai grija ca faina sa fie nivelata pentru a te asigura ca nu depasesti cantitatea din reteta. Pentru produselor de patiserie si panificatie, dar si pentru cozonaci sau aluat de pizza.
Agentul de crestere: Cel mai des, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si bicarbonatul de amoniu. Important de notat – desi indeplinesc acelasi rol, nu sunt interschimbabile!
Sarea: Foloseste sare normala de masa, daca reteta nu mentioneaza altceva.  
Oua: Unele retete mai sofisticate cer ca ouale sa fie aduse la temperatura camerei. Dar cu exceptia cazului in care prepari o prajitura aerata, cu aluat batut, diferenta este neglijabila. 
Esenta de vanilie: Aici poti experimenta linistita fara a afecta consistenta prajiturii. Incearca sa adaugi esenta de lamaie sau portocala pe langa vanilie. 
Laptele: Cu cat este mai gras cu atat este mai bun pentru o prajitura. 

 3. Preincalzeste cuptorul 

Intotdeauna un pas important, dureaza in jur de 20 de minute si e intotdeauna intelept sa folosesti un termometru de cuptor. 

4. Alegerea cratitei

Cu toate ca adauga 5-10 minute la timpul de coacere, recipientele de sticla sunt cele mai bune pentru prajituri pentru ca isi pastreaza temperatura stabila. Cratitele din metal lustruit sunt de asemenea functionale. Daca trebuie sa folosesti recipiente din metal ‘negru’, ai grija sa tii cuptorul la minim si sa scoti prajitura cu 5-10 de minute mai devreme. 
Pentru a prevenii lipirea prajiturii de cratita, adauga un strat subtire de unt pe partea de interior a recipientului, peste care presara cu putina faina. Faina ce nu s-a prins de unt trebuie inlaturata! Alternativ, poti folosi o foaie de copt, „tratata” in modul descris mai sus. 

 5. Amesteca aluatul

E foarte important sa adaugi ingredientele in ordinea sugerata de reteta, intr-un vas adanc. De regula va trebui sa amesteci zaharul si untul. Foloseste pentru asta un mixer si ai grija sa nu lasi amestecul sa adere la peretii containerului. 
Toarna si niveleaza aluatul in cratita gata pregatita si baga-l in cuptor! 

 6. Coacerea

Odata amestecat, aluatul trebuie bagat imediata in cuptor, de unde si importanta pre-incalzirii. Daca nu exista mentiuni speciale in acest sens, cratita trebuie plasata pe grilajul central al cuptorului. Nu folosi niciodata mai multe grilaje in acelasi timp. In cazul in care cuptorul tau nu incalzeste uniform, este recomandabil sa intorci cratita la 180 de grade in timpul coacerii. 

7. Scoaterea din cuptor

Este blatul gata? Char daca urmezi o reteta, aici e cel mai bine sa asculti de propria judecata. Din cauza varietatii de tigai si cuptoare, timpul de coacere nu se conformeaza intotdeauna cu ce avem trecut in reteta. Foloseste durata mentionata acolo ca un reper general, nimic mai mult. 

Prajitura este gata cand se simte ferma la atingere, si cand revine rapid la forma initiala daca este apasata. De asemenea, ar trebui sa existe un mic spatiu intre marginile prajiturii si cratita, de parca blatul tau ar incerca „sa se retraga” de langa peretii cratitei. O scobitoare infipta in centrul prajiturii are trebui sa iasa curata. 
Odata terminata cu bine sensibila etapa a coptului, glazurarea ti se va parea o joaca de copii!