|
|
|
»
Retete » Puricei

Puricei

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Reteta traditionala ”Puricei” a fost oferita de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro si preparata de Daimon Trattoria, in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
 
Ca multe alte mancaruri cu specific traditional, „Puriceii” sunt un fel de mancare facut la tara si încropit din resturi: de friptura si de mamaliga, încalzite si amestecate, mancate cu mana.
 
Exista mai multe retete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în functie de perioada în care erau pregatite: vara – o reteta mai usoara, cu mai multa branza si mai putina carne si grasime; iarna – o reteta mai grasa, cu jumari, carne si carnati, toate prajite în untura sau ulei. 

Ingrediente:
  • Malai Arpis – 1 kg
  • 200-300 g carnati
  • 2-3 linguri ulei Arpis
  • Piper 
 
Optional:
  • 300 g branza de burduf / telemea oaie
  • 3-4 oua
  • Lapte batut 
Mod de preparare:
 
Varianta 1
Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai Arpis, de cu seara.
 
A doua zi, carnatii taiati marunti, peste care se pot adauga resturi de friptura si jumari, se prajesc în ulei Arpis sau untura (se pot folosi carnati deja prajiti si reincalziti in untura), intr-un ceaun sau tigaie.  

Acolo, peste toate, se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, in bucatile de mamaliga.
 
Mod de servire: Se mananca cu varza acra tocata si stropita cu ulei Arpis.
 
Varianta 2
Se prepara o mamaliga normala si se lasa sa se raceasca (preferabil pana a doua zi).
 
Mamaliga rece se faramiteaza cu furculita de cu seara, ca sa se usuce.
 
Se pune mamaliga în uleiul încins si se amesteca fara încetare, cu lingura, ca sa nu se arda.
 
Cand mamaliga s-a sfaramat, devenind iar malai si incepe sa isi schimbe culoarea se pune branza de burduf faramitata cu furculita si se amesteca repede in continuare pana branza se inglobeaza in malaiul copt. Impreuna cu branza se adauga si carnatii taiati foarte mic.
 
Optional se adauga ouale batute bine continuand sa amestecam pana cand acestea se inglobeaza in malaiul imbunatatit, fara sa se faca "omleta".
 
Se adauga piper dupa gust.
 
Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu laptele batut.
 
Secretul Bucatarului:
Adevarata savoare a mancarii sta în „prelucrarea” ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi între degete si le mananci.