|
|
|
»
Retete » Placinta de branza fiarta in lapte

Placinta de branza fiarta in lapte

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta ”Placinta de branza fiarta in lapte” a fost oferita si preparata de Mariana Robescu, Food Editor in Chief Revista Pap Tot.

Ingrediente pentru foi
  • 500 g faina alba Arpis pentru paine sau faina Arpis pentru produse de patisserie si cozonac;
  • 1 pahar apa calduta;
  • 4 linguri ulei Arpis;
  • 1 lingura otet;
  • 1 lingurita sare;
Mod de preparare al foilor de placinta

Se pune faina Arpis intr-un vas, se face o adancitura in mijloc, se pune uleiul Arpis, apa calduta, otetul si sarea. Se amesteca cu lingura, incorporand treptat din faina de grau Arpis, dupa care se framanta aluatul cu mana.
Se acopera si se lasa, la loc cald, circa 15 minute.
Se imparte aluatul in mai multe bucati, care se intind in foi subtiri si se folosesc la pregatirea placintei.

Ingrediente pentru placinta cu branza fiarta in lapte:
  • 12 foi de placinta (proaspat pregatite sau congelate)
  • 1 kg telemea de vaca
  • 1 l lapte
  • 5 oua
  • 3 linguri smantana
  • unt sau Ulei Arpis pentru uns tava
Mod de preparare a placintei

Se rade branza intr-un lighenas si se adauga ouale si smantana. Se omogenizeaza bine. Se pot folosi mai multe resturi de branza.
Se unge tava cu unt sau cu ulei Arpis, se aseaza 4 foi de placinta si se adauga jumatate din branza. Se intinde bine. Se aseaza alte 4 foi si se intinde restul de branza. La final se pun alte 4 foi si se toarna litrul de lapte deasupra.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit pentru o ora si jumatate la foc mic.
Se scoate tava si se acopera cu un prosop curat de bucatarie un sfert de ora. Se serveste calda. Se pune si putina smantana deasupra. Este buna si rece.

Secretele bucatarului

Daca branza este foarte sarata, se tine o ora in apa rece.
Se pot folosi foi de placinta congelate, cumparate.
Foile de placinta congelate se lasa la dezghetat in frigider.