|
|
|
»
Retete » Plachie dobrogeana

Plachie dobrogeana

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului. Reteta ”Chiftelu?e din pe?te alb” a fost primita de la Pensiunea Cherhana din Delta Dunarii, Localitatea Crisan, Tulcea.

Ingrediente:
Crap (sau alt peste) fara cap 1,400 g
Ceapa 1,500 g
Ulei Arpis 0,100 g
Pasta de tomate 0,100 g
Boia de ardei 0,002 g
Vin alb sec 0,100 l
Usturoi 0,03 g
Piper macinat 0,002 g
Foi de dafin 0,00025 g
Rosii prospet 0,500 g
Patrunjel verde 0,050 g
Sare 0,030 g

Preparare:
Crapul se curata, se spala si se portioneaza in 10 bucati si se prajeste. Ceapa se curata, se spala, se taie solzi.
Usturoiul se curata, se spala si se taie marunt. Rosiile se spala, se oparesc, se decojesc si se taie cuburi. Patrunjelul verde se curata, se spala si se taie marunt, pasta de tomate se dilueaza in 100 ml apa.
Ceapa se caleste in apa. Se adauga rosiile cuburi. Dupa ce s-au inabusit se adauga pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apa fiarta 1 l si sare. Se fierbe sosul 10-15 minute si se adauga bucatile de peste care se vor acoperi cu legumele fierte si se introduce tava in cuptor 20 min, la temperatura moderata.
Spre sfarsitul fierberii se adauga vin si se sareaza dupa gust.
Se serveste cu patrunjel verde deasupra si mamaliguta.