|
|
|
»
Retete » Paine traditionala cu faina si malai

Paine traditionala cu faina si malai

Probabil unii dintre cititori inca isi mai amintesc de mancarurile pe baza de malai pe care le faceau bunicii, sau povestile despre raritatea fainii in trecut, cand cultura porumbului era mult mai raspandita decat cea a graului. Desprinsa din trecutul rustic, va propunem o reteta de paine din faina si malai. 

 Ingrediente:
  •  faina
  •  malai
  •  sare
  •  drojdie
  •  zahar
  •  ulei
 Preparare: 
     Proportia de malai si faina este variabila, insa in general cele doua ingrediente se folosesc in parti mai mult sau mai putin egale.
     Incepeti prin a adauga la 500 de ml de apa pusa la fiert, 200 de grame de malai si o lingura de sare. Amestecati continuu pana malaiul absoarbe toata apa si lasati compozitia sa fiarba 1-2 minute. 
     Frecati 10 grame de drojdie cu zahar intr-un bol, peste care adaugati o mana de faina. Adaugati 200 de ml de apa usor calda si amestecati. Asteptati in jur de 10 minute pentru ca maiaua sa isi dubleze volumul, si apoi amestecati-o cu malaiul, la care ati adaugat in prealabil o lingurita de ulei. 
      Framantati un aluat relativ moale, suficient cat sa nu se mai lipeasca de maini. Lasati-l la crescut intr-un loc caldut in jur de 15 minute. 
      Impletiti aluatul si asezati-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tineti-l la crescut pentru zece minute, dupa care bagati tava la cuptor. 40 de minute este suficient pentru ca painea sa se coaca la 200 de grade celsius. 
       Este important ca painea sa se raceasca lent, pentru a se pastra cat mai pufoasa.