|
|
|
»
Retete » Mar in foietaj

Mar in foietaj

Reteta face parte din programul de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul ArpisDeKassa si Casa de Vinuri Alese. In septembrie, Restaurantul partener al proiectului este Beraria Bierhaus67.
 
Reteta germana ”Mar in foietaj” a fost oferita si preparata de Bierhaus67 si poate fi degustata zilnic la Beraria Germana din str. Erou Iancu Nicolae, nr. 67A.

Ingrediente:
  • 2 mere
  • Aluat foietaj
  • 1 ou
  • faina Arpis 000
  • scortisoara
  • sos caramel
  • inghetata pentru servit
 
Ingrediente sos caramel:
  • Zahar
  • Unt
  • Smantana lichida
Aluatul foietaj poate fi cumparat sau preparat:

 
Ingrediente aluat foietaj (2 foi de max. 20 cm):
  • 200 gr faina alba Arpis (tip 000)
  • 200 gr unt nesarat
  • 1/4 lingurita sare
  • 100 ml apa foarte rece
 
 
Preparare aluat foietaj:

Se taie untul in cubulete aproximativ egale si se lasa la temperatura camerei (20-22C) timp de 15 minute. Apoi se pune faina Arpis 000 intr-un bol Dekassa si se presara cuburile de unt deasupra.
 
Se amesteca faina Arpis cu untul astfel incat cuburile sa fie acoperite de faina. Fiecare cub de unt se sfarama pana se obtin fulgi de unt. Se toarna apa rece pe toata suprafata fainii si se incepe framantarea aluatului in felul urmator: se pune palma sub faina, se aduce deasupra untului si se apasa cu podul palmei.
 
Apoi se roteste bolul si se continua aceasta miscare pana cand se incorporeaza toata faina.
 
Dupa ce a fost incorporata toata faina, se rastoarna aluatul pe masa de lucru pe care a fost presarata faina.
 
Se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara de un deget grosime si se impatureste in 3. Se intoarce aluatul cu partea impaturita in jos se roteste bucata de aluat la 90 de grade si se repeta intinderea si impaturirea in trei. Apoi se inveleste aluatul in folie si se pune la frigider 30 minute.
 
Pentru un foietaj cat mai pufos, se repeta operatiunile de inca 2 ori (intindere si impaturire, impaturirea in 3, invelirea in folie si odihna la frigider pentru 30 minute de inca 2 ori).
 
Secretul Bucatarului:

Untul nu trebuie lasat sa se inmoaie foarte tare iar apa se tine in frigider pentru a fi folosita rece ca gheata.
 
Aten?ie! NU se framanta aluatul ca pe cel de paine deoarece este important ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceeasi directie. Aluatul obtinut nu trebuie sa fie omogen sau fin.
 
Cand se intinde aluatul pe masa, se folosesc doar miscari fata-spate.

Preparare mar in aluat:

Se intinde aluatul foietaj sub forma unei foi subtiri si se taie fisii inguste (1 cm).
 
Se decojeste marul si se inveleste intr-o fasie de aluat.
Se unge cu albus batut spuma cu scortisoara si se introduce la cuptor la 75 grade pentru 25 de minute.
 
Prepare sos caramel:
Zaharul se caramelizeaza cu unt. Se adauga smantana lichida dupa ce s-a lichefiat.

Mod de servire:
Se serveste cald, cu inghetata de vanilie.