|
|
|
»
Retete » Malai copt

Malai copt

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului. Reteta este specifica zonei Banatului.

Ingrediente:

Malai Arpis: 500 gr.
1 litru apa (sau lapte)
O lingura de zahar
Un pahar faina de grau Arpis
Drojdie cat o nuca
Ulei Arpis (sau unt) pentru uns tava
Sare dupa gust

Preparare:

Apa se pune la fiert. Cand da in clocot se opareste faina de malai Arpis, adica se pune apa fiarta peste cantitatea de malai Arpis, se amesteca (sa fie pastos) si se lasa sa se raceasca.
Se desface drojdia in putina apa calduta (sau lapte).
 
Cand s-a racit malaiul se adauga cantitatea de faina alba Arpis, zaharul, drojdia si sare. Se amesteca totul foarte bine (trebuie sa curga ca un aluat de clatite, mai gros).

Se lasa apoi aproximativ 2 ore la dospit, dupa care se ia o tava sau o forma de cozonac, se unge cu ulei Arpis si se toarna compozitia in ea. Se da la cuptor pana se coace.
 
MALAIUL COPT se serveste la SARMALE si la diverse preparate din carne de porc (gen POMANA PORCULUI, VARZA CU CIOLAN etc.)

SECRET: Pentru a nu se crapa preparatul, acesta se unge inainte de a se da la cuptor cu un amestec de faina cu lapte (ca un aluat de clatite)
 
De retinut: Malaiul copt este preparat cu apa si ulei in perioada postului. In celelalte perioade ale anului, apa se inlocuieste cu lapte, iar uleiul cu unt.