|
|
|
»
Retete » Dresala

Dresala

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta ”Dresala” provine din Moldova, zona Piatra Neamt, fiind oferita si preparata de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor si proprietar al blogului PapaBun.com. In zona Iasi se pregateste un preparat asemanator, cu numele Sarbusca, dar care contine, in plus, pastai si mazare.

Ingrediente:
  • 1,5-2 kg cartofi
  • 2-3 morcovi mari
  • 2-3 cepe mari
  • 1-2 ardei grasi (optional)
  • 300-500 g smantana
  • 3 linguri de ulei Arpis
  • 2 oua
  • 1-2 litri lapte batut (cel mai bun e laptele acru facut in casa, chisleagul)
  • apa
  • 1 legatura leustean
  • fidea (optional)
  • sare, piper
Mod de preparare
Se curata cartofii si se taie cuburi. Se curata morcovii si se dau prin razatoare, cepele se curata si se taie cubulete sau pestisori iar ardeii se taie cubulete mici.
 
Intr-o oala mare se calesc, in ulei pentru prajit Arpis, ceapa si morcovii.Cand acestea s-au inmuiat usor, se adauga ardeii grasi si cartofii taiati cubulete.
 
Se mai lasa 2-3 minute, timp in care se invarteste oala pentru a nu se prinde si se adauga apa cat sa le cuprinda cu 3 degete mai sus. Daca vrem ca dresala sa iasa mai subtire, se adauga mai multa apa.
 
Cand cartofii sunt fierti se adauga fideaua, nu foarte multa, si se mai lasa oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amesteca cele doua oua cu smantana si laptele batut si se adauga peste zeama de legume. Se toaca marunt o legatura de leustean si se presara deasupra (leusteanul este ingredientul secret al acestui fel de mancare).
 
Dresala se serveste rece sau foarte putin incalzita, cu ceapa, si, cel mai bine, merge cu ceapa verde sau rosie.
 
Secretul bucatarului
Reteta de dresala este simpla si nu contine cantitati exacte de ingrediente; daca ne place o ciorba mai groasa, se folosesc mai multi cartofi, daca ne place mai clara, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel incat rezultatul final sa fie pe placul nostru.