|
|
|
»
Retete » Clatite banatene

Clatite banatene

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis si a fost preparata de Laura Laurentiu, partener media in cadrul proiectului. Reteta este specifica zonei Banatului.

Ingrediente aluat:

3 oua
300 g faina alba Arpis
300 ml lapte
250-300 ml apa minerala sau lapte
3 linguri de unt topit (optional)
1 praf de sare
1-3 linguri de zahar (optional)
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie (optional)

Ingrediente umplutura (pentru 8 clatite):

250 g branza de vaci
5 oua
2 linguri extract de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat
200 g smantana dulce
250 g zahar
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil
coaja rasa de portocala (optional)


Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare. Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie. Pentru umplutura, branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat.

Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana. Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se impacheteaza. Clatitele astfel pregatite se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra. (O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.) Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. 
Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 de grame) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa.
Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta. Tot optional, se poate presara deasupra bezelei putina coaja rasa de portocala.

Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti.
Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa) si se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa.