|
|
|
»
Retete » Ciurligai

Ciurligai

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta maramureseana ”Ciurigai” a fost primita de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramures) si preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Ingrediente:
  • 1 kg faina grau Arpis 000
  • 4 oua
  • 100 g untura
  • 20 g drojdie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 200 g zahar
  • Sare
  • 400 ml lapte
  • Ulei Arpis pentru prajit
 
Mod de preparare:

Se bat ouale separate, drojdia se inmoaie in lapte cald.
 
Se amesteca faina alba Arpis cu ouale si se toarna treptat laptele cald, zaharul tos, zahar vanilat si untura. Se framanta pana se formeaza un aluat mai vascos.
 
Aluatul se imparte in doua parti egale si se intinde pana se obtine o foaie de aluat subtire, se taie in forma de romb la mijlocul fiecarui romb se face un orificiu iar unul dintre colturile rombului se trece prin acel orificiu.

Intr-o tigaie se pune suficient de mult ulei pentru prajit , incat ciurigaii sa fie inabusiti. Se prajesc la o temperatura ridicata pana prind o pojghita aurie. Inainte de a fi serviti se trec prin zahar pudra.