|
|
|
»
Retete » Ciorba de dovlecei umpluti

Ciorba de dovlecei umpluti

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta ” Ciorba de dovlecei umpluti” a fost primita de la partenerul proiectului, Chef Buzu si preparata de Casa Oprescu.

Ingrediente:
(10 portii)
  • dovlecei                                     2 kg
  • carne de vaca fara os          450 g
  • morcovi                                    400 g
  • ceapa                                        250 g
  • telina                                        100 g
  • orez                                           100 g
  • oua                                            3 buc
  • iaurt sau smantana            300 g
  • faina Arpis                             50 g
  • ulei Arpis                               50 ml
  • oase                                         1,5 kg
  • sare, sare de lamaie
  • patrunjel
Preparare:

Se aleg dovleceii potriviti, se curata de coaja, se taie in doua, li se scoate miezul cu o lingurita si se umplu cu carne tocata preparata astfel: carnea de vaca se trece prin masina de tocat cu sita deasa impreuna cu ceapa calita.
 
Aceasta compozitie se amesteca cu jumatate din cantitatea de orez oparit, cu albus de ou si verdeata tocata marunt si sare. Se umplu apoi dovleceii si se aseaza intr-o cratita. Se toarna peste ei zeama de oase si putin ulei Arpis pana ce ii acopera si se fierb.
 
Pregatirea ciorbei se face astfel: oasele se sparg, se spala, se oparesc si se pun la fiert in apa cu sare. Cand au dat in fiert se spumeaza. La zeama de oase se adauga zarzavatul si ceapa curatata si taiata marunt, precum si restul din cantitatea de orez. Cand este gata se ia de pe foc.
 
Galbenusurile, faina Arpis, iaurtul (sau smantana) se amesteca bine, se bat cu telul, se subtiaza cu ciorba si se introduc in oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeata spalata si tocata marunt si sarea de lamaie.
 
La servire, se pune in farfurie o bucata de dovlecel umplut si fiert, se completeaza cu ciorba pregatita, iar pe deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.