|
|
|
»
Retete » Ceapa umpluta ca la Caransebes

Ceapa umpluta ca la Caransebes

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare românesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. Reteta ”Ceapa umpluta ca la Caransebes” a fost primita de la Hotelul Senator din Timisoara (Banat) si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul proiectului.

Ingrediente pentru 6 persoane :
  • Ceapa: 0,600 kg
  • Masline: 0,100 kg
  • Nuci: 0,100 kg
  • Ulei Arpis: 0,150 kg
  • Pâine inmuiata in lapte: 0,100 kg
  • Faina alba Arpis: 0,020 kg
  • Zahar: 0,010 kg
  • Bulion de rosii: 0,025 kg
  • Patrunjel frunze: 0,020 kg
  • Smântâna: 0,100 kg
  • Sare: 0,015 kg
  • Piper: 0,003 kg.
  • Putin vin alb
 
Modul de preparare :
 
Ceapa se curata si se fierbe intreaga. Se da apoi la rece si i se scoate miezul.
 
Se realizeaza apoi o compozitie din: nucile pisate bine in piua, painea inmuiata in lapte si stoarsa bine, maslinele jumatati, sare, piper, miezul cepelor si patrunjelul tocat marunt.
 
Cu aceasta compozitie se umplu cepele, care se aseaza apoi intr-o tava unsa.
 
Separat se face un sos, astfel: se rumeneste faina alba in uleiul Arpis bine incins, pana ce faina capata o culoare aurie. Se stinge apoi cu bulionul de rosii si cu un pic de vin alb. Se presara apoi zaharul si se mai da in câteva clocote. Cand sosul este gata se toarna peste cepele din tava.
 
Se baga apoi tava la cuptor pentru circa 15 minute. Preparatul se serveste fierbinte cu smântâna deasupra.