Nu mă uita: Papanașii tradiționali ca-n Ardeal

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ingrediente: 

  • 2 l de apă
  • 1 linguriță sare
  • 50 g unt
  • 100 g pesmet cu granulație fină
  • 250 g brânză de vaci sau ricotta
  • 1 ou
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 4 linguri de făină
  • 2 linguri griș Arpis
  • 1 linguriță/papanaș de gem de afine (poți folosi și alt tip de gem dulce-acrișor cum ar fi dulceață de vișine, gem de zmeură și altele)
  • 1 lingură de smântână/papanaș
  • zahăr pudră după gust

Punem apa la fiert într-o cratiță mare și adăugăm sare. Între timp, punem untul într-o tigaie la topit, la foc mediu. Adăugăm pesmet în tigaie și îl prăjim până ce acesta devine auriu.

Într-un bol amestecăm brânza de vaci cu oul, peste care adăugăm esența de vanilie, 2 linguri de făină și grișul Arpis, apoi amestecăm ingredientele manual până obținem o compoziție omogenă.

Presărăm 2 linguri de făină pe un blat, punem pe el aluatul, apoi facem un rulou de circa 10-15 cm diametru. Din acesta, tăiem inele de 1-2 degete grosime, pe care le întindem în formă de disc și facem o mică cavitate în mijloc.

În apa fierbinte, punem aluatul de papanași și așteptăm să se ridice la suprafață. După ce papanașii s-au ridicat, îi mai fierbem aproximativ 2 minute, apoi îi scurgem de apă și îi punem în tigaia cu pesmet prăjit. Învelim papanașii cu pesmet pe toată suprafața.

Papanașii fierți cu brânză de vaci îi aranjăm pe o farfurie, apoi pune o linguriță de gem de afine și o lingură de smântână, în cavitatea din mijloc. Presărăm deasupra zahăr pudră după gust.