Mămăliga răsturnată cu pește la grătar și ardei copți în sos de roșii

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ingrediente: 

  • Pentru ardei copți în sos de roșii:
  • 3 ardei grași roșii sau capia
  • 1 ceapă medie
  • 3-5 roșii bine coapte sau o conservă de roșii cojite
  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin
  • 2-3 căței usturoi
  • busuioc, cimbru, 2 foi dafin, sare, piper
  • rondele de sturion (500 g)
  • Pentru mămăligă:
  • 250 g mălai Arpis
  • 1 L de apă
  • 1 linguriță de sare

După ce coacem ardeii la plită sau la cuptor, îi decojim, le îndepărtăm semințele și codițele și îi tăiem în bucăți de 3-5 cm.

Între timp, punem la călit ceapa tocată julienne, iar după ce se înmoaie bine, adăugăm și usturoiul. Păstrând focul mic, adăugăm roșiile decojite și tăiate cubulețe. Fierbem încă 15 minute și condimentăm cu cu sare, piper, cimbru, busuioc, dafin, după gust. 

La final, amestecăm ardeii copți cu sosul de ceapă și roșii. 

Tăiem sturionul în bucăți rotunde de 2 cm grosime, apoi le condimentăm cu sare și piper. Le lăsăm 30 minute pentru a se îndulci carnea, apoi ștergem bucățile de peşte cu o cârpă şi le preparăm pe grătarul bine încins, la un foc potrivit.

Pentru mămăligă folosim o oală încapatoare de 3 L, în care punem la fiert apa cu sare. Adăugăm mălaiul Arpis și amestecăm cu telul în formă de pară pentru a ne asigura ca nu se formează cocoloașe. Când mămăliga începe sa clocotească, folosim lingura de lemn și amestecăm încontinuu. 

După ce am fiert mămăliga 15-20 minute, oprim focul de sub oală, adunăm mămăliga de pe pereții vasului și acoperim cu un capac. Lăsăm să se aburească 3-4 minute, apoi o punem iar sub flacără încă un minut. Acesta este trucul prin care mămăliga se desprinde singură de pe pereții oalei, fiind ajutată de forța aburului care iese din ea. Apoi răsturnăm dintr-o singură mișcare mămăliga.